Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

Kawowy savoir-vivre, czyli jak nie popełnić gafy przy filiżance

1
Podziel się:

Dlaczego kawa i kremówka nie pasują do siebie? Dlaczego sposób przyrządzania i serwowania kawy ma wpływ na jej smak? W czym podawać macchciatto? Oto kilka rad o tym, jak elegancko pić mała czarną, tak by poczuć pełnię jej smaku i jednocześnie nie popełnić towarzyskiej gafy.

Kawowy savoir-vivre, czyli jak nie popełnić gafy przy filiżance
bEDQzobV

Do picia kawy nie wystarczy zwyczajny kubek czy szklanka na spodeczku. Picie kawy jest rytuałem, w czasie którego na chwilę odrywamy się od ziemi i zatracamy w aromacie tego pobudzającego napoju bogów. Nie można go zatem pić byle jak i byle w czym. O tym, jak kiedyś podawano kawę, pisał nasz narodowy wieszcz Adam Mickiewicz w _ II księdze _epopei _ Pan Tadeusz _

(...)Różne też były dla dam i mężczyzn potrawy:

_ Tu roznoszono tace z całą służbą kawy, Tace ogromne, w kwiaty ślicznie malowane, Na nich kurzące wonnie imbryki blaszane I z porcelany saskiej złote filiżanki, Przy każdej garnuszeczek mały do śmietanki. Takiej kawy jak w Polszcze nie ma w żadnym kraju (...) _

bEDQzobX

Dziś już mało kto podaje kawę na srebrnych tacach. Nie ma arystokratycznych dworów ani służby, a ten elegancki zwyczaj zniknął wraz z przemianami społecznymi i politycznymi po II wojnie światowej. Trochę szkoda, bo jest w tym staroświeckim stylu coś uroczego, jakaś nostalgia za światem belle epoque, który już nigdy nie wróci. Niemniej nawet dzisiaj warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach.

Kultura picia kawy

Eleganckie serwowanie kawy to prawdziwe wyzwanie. Dlatego ekskluzywne restauracje i kawiarnie organizują kursy dla kelnerów, dotyczące odpowiedniego podawania kawy gościom. Na szkoleniu można się dowiedzieć, że kawa powinna być serwowana z prawej strony klienta i serwuje się ją w odpowiednio nagrzanej filiżance albo w innym naczyniu. Każdy rodzaj kawy podaje się bowiem w czym innym.

Do picia szybkiej porannej kawy, która musi nas obudzić i postawić na nogi można użyć kubków. Ale nie ma to jak tradycyjne filiżanki, które doskonale pasują do podawania zwyczajnej czarnej kawy i zabielanej.

bEDQzocd

Do cappuccino filiżanki muszą być nieco inne - powinna zmieścić się w nich warstwa subtelnej pianki. Zazwyczaj mają też one grubsze ścianki, które dłużej utrzymują ciepło napoju.

Espresso serwujemy natomiast w małych filiżankach o pojemności 50 ml. Obowiązkowym dodatkiem jest woda w szklance. Podawana jest niezależnie od pory roku i służy lepszemu delektowaniu się kawą. Nie należy wlewać wody bezpośrednio do filiżanki, tylko popijać osobno, aby _ wypłukać _usta z innych smaków. Warto pamiętać o tym, że espresso spożywa się szybko, w dwóch, najwyżej trzech łykach.

Wszelkie kawy na bazie espresso i mleka podawane są z kolei w wysokich szklankach, żeby wyeksponować fantazyjne warstwy mleka i kawy. Latte - kawę z dużą ilością spienionego mleka można podawać zarówno w filiżance, szklance jak i w kubku o objętości 220-250 ml. Co ciekawe, we Francji podawane jest w miseczkach. Latte macchiato -warstwowe latte, serwowane jest w szklance o podobnej pojemności. Podaje się do nich łyżeczki o przedłużonym uchwycie.

W gorące dni chętnie sięgniemy po café frappé, czyli kawę mrożoną, podawaną w wysokiej szklance, ze słomką. Irish coffee - kawa z nutą whisky, będzie idealnie smakować w zimne i wilgotne popołudnia. Rozgrzeje, doda energii i poprawi samopoczucie. Należy jednak pamiętać, że alkohol jest tu jedynie dodatkiem, a nie bazą. Niewielką jego ilość należy wlać do podgrzanej filiżanki lub wąskiego wysokiego kubka i delikatnie przepłukać nim ścianki naczynia, a następnie zalać naparem.

bEDQzoce

Czarna lista, czyli czego nigdy nie robić pijąc kawę

Lista jest tak długa, jak wielka i niezmierzona wyobraźnia człowieka, która podpowiada mu czasem najgorsze pomysły. Najwięcej kłopotów sprawia łyżeczka. Nieelegancko i niebezpiecznie jest pić kawę z łyżeczką wewnątrz filiżanki. Nieładnie też jest zostawiać ją opartą do góry dnem o brzeg spodka. Do szczytów elegancji nie należy oblizywanie łyżeczki. Często też zdarza się, że kłopoty sprawia woda dodawana do espresso. Wiele osób nie wie do czego ona służy. W złym tonie będzie na pewno płukanie nią filiżanki po kawie. Innym przestępstwem jakie wciąż jeszcze popełnia wielu ludzi jest maczanie ciastka w kawie. Jest to nieeleganckie i nie przystoi w miejscu publicznym.

W słonecznej Italii pierwszą kawę pija się przed śniadaniem, najczęściej latte albo cappuccino. Po godzinie 11. wyłącznie po posiłku – najczęściej espresso. Włosi wiedzą, co czynią, bowiem kawa wypita po jedzeniu pobudza jelita do trawienia i działa przeczyszczająco. Zamawiając kawę z mlekiem po godzinie 11. należy się liczyć z ironicznym uśmieszkiem ze strony niejednego rodowitego Włocha. Warto o tym pamiętać wyjeżdżając na wakacje nad Adriatyk.

bEDQzocf

Ekspresowa kawa w domu

W XXI wieku trudno sobie wyobrazić nowoczesny dom bez automatycznego ekspresu do kawy. Szybko i bez skomplikowanych czynności można cieszyć się aromatem espresso, cappuccino czy latte macchiato. Bowiem za pomocą jednego przycisku możemy wyczarować kawę naszych marzeń. Doskonałą jakość bez wysiłku i skomplikowanych czynności docenimy zwłaszcza wtedy, gdy przyjmujemy gości. Warto wtedy wyjąć elegancką zastawę, by móc podać w nim pyszną kawę i wspólnie celebrować miłe chwile. Niezbędnym dodatkiem będzie śnieżnobiały, wykrochmalony obrus, który mimo zmieniających się trendów w dekoracji, zawsze zajmuje naczelne miejsce. Klasyka bowiem nigdy nie wychodzi z mody. Piękne serwety, mleczniki i cukierniczki będą _ kropką nad i _ każdego, eleganckiego przyjęcia.

Kawa z mlekiem

Prawdziwy smakosz kawy nie uznaje żadnych dodatków: ani mleka ani cukru. Ale są tacy, którzy nie wyobrażają sobie tego napoju bez mleka. Co zrobić, żeby kawa z mlekiem smakowała wyjątkowo?

Po pierwsze należy delikatnie podgrzać mleko, aby nie wychłodzić napoju. Po drugie je spienić. Do spieniania mleka przydatny będzie elektryczny spieniacz do kawy. W tym przypadku trzeba podgrzać mleko do temperatury 65 stopni. Następnie zanurzyć w nim urządzenie i obracać tak długo, aż wytworzy się w nim wir i puszysta pianka. Idealnie spienione mleko jest gładkie i szkliste. W przypadku, gdy pojawią się na nim bąble, trzeba lekko uderzyć dzbanuszkiem o stół, powinno to przywrócić mleku pożądaną konsystencję. Gotowe mleko wlewa się bezpośrednio do kawy lub podaje w osobnym naczyniu - mleczniku ustawionym na spodku.

bEDQzocg

Kremówka i kawa - niedobrana para

Wielu z nas lubi słodycze. Nie wiedzieć czemu uznajemy, że najlepszym dodatkiem do czarnej jak smoła kawy jest kremowe ciastko. Tymczasem jest to jeden z podstawowych i niezgodnych z zasadami serwowania kawy błędów. Słodki smak ciastek po prostu nie pasuje do lekko goryczkowej kawy. Zagorzali kawosze uważają, że ciastka wręcz uniemożliwiają rozkoszowanie się pysznym napojem, bo zamiast na nim, skupiamy się na jak najszybszym pochłonięciu słodyczy. Najlepszym dodatkiem do małej czarnej jest kawałek gorzkiej czekoladki, herbatnik korzenny lub migdałek oprószony kakao.

Autorka: Aneta Szerszeniewska

bEDQzocy
KOMENTARZE
(1)
bzdury
10 miesięcy temu
Do kawy podajemy ciastka jakie chcemy a najlepszy jest kawałek tortu popijany kawą.