Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

Zrób sobie kawiarnię

0
Podziel się:

Moda na picie kawy w papierowym kubku trwa w najlepsze, ale nie brak osób, które cenią sobie delektowanie się kawą we własnym domu. Wtedy kawa ma dla nich odpowiedni smak.

Zrób sobie kawiarnię
bEEbHHqZ
Moda na picie kawy w papierowym kubku trwa w najlepsze, ale nie brak osób, które cenią sobie delektowanie się kawą we własnym domu. Wtedy kawa ma dla nich odpowiedni smak. Podpowiadamy jak stworzyć własną kawiarnię i cieszyć się doskonałym smakiem aromatycznej, małej czarnej, nie tylko w cafeterii na mieście.

Café, Coffee, Kava, Kawa, Cafea, Kaffe, czyli dobra kawa

We wszystkich językach, na każdej szerokości geograficznej, sekret pysznej kawy zawarty jest w doskonałym ziarnie kawowca i w sposobie jego przetworzenia oraz przyrządzania. Przede wszystkim dobre ziarno to ziarno świeżo palone. Specjaliści radzą, by kupować kawę w palarniach, gdzie najczęściej jest ona prażona tradycyjną metodą włoską.

Sam proces palenia kawy jest niezwykle złożony, poprzedza go moment, w którym komponuje się mieszankę ziaren właściwą do zamierzonego rezultatu i docelowej metody parzenia. Inaczej wypala się ziarna przeznaczone do metod alternatywnych, takich jak aeropress czy moka, inaczej do ekspresów ciśnieniowych. Do tych ostatnich mieszanki wypalane się około 20 minut w temperaturze nie przekraczającej 230°C. Dzięki temu zachowuje się jak najwięcej aromatycznych substancji, które są zawarte w ziarnach.

bEEbHHrb

Podczas właściwego procesu palenia dochodzi do szeregu zmian w ziarnach kawy. Tylko niektóre to: uwydatnianie się walorów smakowo-zapachowych, powiększenie się ziaren nawet do 60 proc. czy zwiększenie się substancji tłuszczowych z 12 proc do 16. Wszystkie zaś mają olbrzymie znaczenie dla smaku napoju oraz balansu kwaskowatości i goryczki.

Wypalanie kawy metodą włoską odbywa się w piecu bębnowym. Daje ona najlepsze rezultaty pod warunkiem, że osoba, która je wykonuje posiada doświadczenie, wiedzę i umiejętności. Mistrz Palenia wsypuje zieloną kawę do stalowego cylindrycznego bębna, który obracając się wokół własnej osi nad źródłem ciepła, stopniowo się nagrzewa. Następnie przez cały proces, trwający od 10 do 30 minut, kontroluje proces poprzez pobieranie próbek wypalonej kawy za pomocą umieszczonego w bębnie stalowego próbnika. Tym sposobem można wypalić od 50 gram do 60 kilogramów kawy jednorazowo, w temperaturze wahającej się od 200 do 240 stopni Celsjusza. Kolejnym etapem jest chłodzenie ziaren. Można to zrobić wodą, jeśli proces prażenia przebiegał w temperaturze powyżej 240 stopni albo powietrzem, jeśli wypalanie odbyło się w niższych temperaturach. W zależności od długości trwania całego procesu kawa przybiera kolory od jasnego po ciemne. Ale nie trzeba mieć bębnowego pieca, aby samodzielnie uprażyć kawę. Wystarczy do tego zwykły, domowy
piekarnik.

Domowa palarnia kawy

Jeszcze pod koniec XIX wieku, a w niektórych śródziemnomorskich krajach, nawet w latach 50. dwudziestego stulecia, wypalano kawę samodzielnie w domu. Zapach jaki unosi się w całej okolicy podczas tej czynności, warty jest tego, żeby choć od czasu do czasu zrobić to samemu. Zwłaszcza, że modna dziś idea _ slow food _ zachęca nas, aby samodzielnie wytwarzać jedzenie i czerpać z tego radość. Pieczenie chleba z zakwasu, czy smażenie konfitur nie jest aż tak pracochłonne, a daje wiele radości, satysfakcji i smak, którego nie kupi się w żadnym sklepie. Podobnie jest z wypalaniem kawowych ziaren.

Oprócz piekarnika potrzebna jest blacha i papier do pieczenia, na której należy równomiernie rozsypać niedużą porcję kawy. Prażymy w temperaturze 230-250 stopni i z termoobiegiem, który poprawi równomierność palenia, możemy też zamieszać ziarno, żeby zapobiec upaleniu tylko po jednej stronie. Proces wymaga naszej uwagi, musimy kontrolować to, co dzieje się w piekarniku. Ziarna mogą strzelać już przy temperaturze około 180-190 stopni Celsjusza, ale dopiero gdy osiągną docelowy brązowy odcień można wyciągać blachę. Teraz już tylko trzeba schłodzić ziarna przesypując je do chłodnego i suchego naczynia. Żeby móc cieszyć się aromatyczną kawą o poranku najlepiej jest zrobić to poprzedniego wieczoru, aby kawa odpoczęła.

bEEbHHrh

Tak przygotowane ziarna należy zmielić. Koniecznie w młynku żarnowym, który ma tę przewagę nad nożowym, że rozciera ziarna wydobywając pełnię aromatu. Gdy posiadamy tylko nożowy młynek elektryczny należy pamiętać, żeby nie przegrzać ziarna i mielić kawę krótkimi naciśnięciami guzika. W przypadku mielenia kawy obowiązuje zasada, że im dłuższy proces parzenia, tym kawa powinna być grubiej zmielona, a ponieważ sposobów parzenia naparu jest wiele, należy dostosować grubość zmielenia do urządzenia, za pomocą którego przyrządzimy napój. Ekspres przelewowy czy French Press wymaga grubo zmielonej kawy; w różnego rodzaju kafeteriach sprawdzi się średnio zmielone ziarno, zaś do ekspresów ciśnieniowych stosuje się najdrobniejszy przemiał.

Dobry ekspres to podstawa

Nie ma pysznej domowej kawy bez dobrego ekspresu ciśnieniowego. Oferta na rynku jest niezwykle bogata. Najtańsze urządzenia można kupić już od około 200 zł, najdroższe zaś oscylują w wysokości całkiem przyzwoitej pensji. Bywają też i takie, za które trzeba zapłacić nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych. Zanim jednak wydamy tę niemałą kwotę warto poznać listę parametrów i funkcjonalności, jakie powinien spełniać dobry ekspres.

Zdaniem baristów dobry ekspres poznać można po smaku espresso. Miara doskonałości tego napoju, ustalona przez Włoski Instytut Espresso Italiano, zamknięta jest w ciągu liczb *7/9/25/25/88-92, *co oznacza: 7 gramów zmielonej kawy, przez którą pod ciśnieniem 9 barów w ciągu 25 sekund przepuszcza się 25 mililitrów wody o temperaturze od 88 do 92 stopni Celsjusza. Należy zatem wybrać taki model, który będzie w stanie przyrządzić nam prawdziwe włoskie espresso. Ciemne, mocne i z delikatną pianką, tak zwaną _ crema, _ na samej górze naparu, która jest wizualnym dowodem właściwego procesu jego zaparzenia.

bEEbHHri

Każdy ekspres powinien być wyposażony w możliwość regulacji mocy i temperatury, dzięki którym można przygotować napar o takiej intensywności, na jaki w danej chwili mamy ochotę: mocny rano, delikatny pod wieczór; czy też regulację wielkości kawy pozwalającą na dostosowanie objętości napoju do każdej filiżanki. Warto też zwrócić uwagę na filtr wody, pojemnik na fusy( powinien mieścić co najmniej 8 porcji kawy) i młynek do kawy, który powinien wynosić około 500 mg pojemności.

Ciśnienie, które jest podstawą działania tego rodzaju ekspresu, określa maksymalną siłę, z jaką przepływa woda przez zmieloną kawę. Standardem w jest ciśnienie od 10-15 barów, ale są również ekspresy o zarówno niższej mocy ( 9 barów) jak i wyższej( 19 barów).

Dla miłośników cappuccino czy late macchiato ważnym elementem ekspresu ciśnieniowego będzie system podgrzewania i spieniania mleka. I tu w zależności od modelu możemy spotkać się albo ze zwykłą dyszą, którą umieszcza się w dzbanuszku z mlekiem albo ze specjalnymi systemami mleka, które w łatwy i szybki sposób przyrządzą perfekcyjny napój z gęstą, mleczną pianką.

Największą jednak gratką dla leniwych kawoszy jest możliwość zaprogramowania ekspresu, w ten sposób, aby za pomocą jednego przycisku przyrządzał ulubioną kawę danego członka rodziny. Funkcja ta jest dostępna w niektórych urządzeniach i pozwala stworzyć profile użytkowników – przypisane są do niej takie parametry jak: moc, temperatura, ilość wody i mleka.

bEEbHHrj

Dzięki temu filiżankę porannej kawy zrobić nam może kilkuletnie dziecko. A przecież każdy smakosz kawy uwielbia być budzony aromatem świeżo przyrządzonej kawy, który zanim jeszcze otworzymy oczy, łaskocze nasze nozdrza i powoli zamienia sen w jawę.

Autorka: Aneta Szerszeniewska

bEEbHHrC
KOMENTARZE
(0)