Notowania

polscy przedsiębiorcy
07.06.2011 06:30

Manufaktura Czekolady zamiast kariery w korporacji

Krzysztof Stypułkowski i Tomasz Sienkiewicz porzucili dobrze płatne posady na rzecz własnej firmy.

Podziel się
Dodaj komentarz
(www.manufakturaczekolady.pl)

Jedna partia czekolad to około 40 godzin pracy. W firmie Krzysztofa Stypułkowskiego i Tomasza Sienkiewicza nie ma automatycznej linii produkcyjnej, wszystko odbywa się ręcznie. Bo Manufaktura Czekolady sprzedaje wyroby bez spulchniaczy, dodatkowych tłuszczów i aromatów, za to produkowane ze sprowadzanych z Ghany, Republiki Dominikany i Ekwadoru ziaren kakaowca. Pomimo ceny 17 złotych za tabliczkę klientów nie brakuje.

Krzysztof Stypułkowski i Tomasz Sienkiewicz są kolegami ze szkolnej ławki. Znają się od 15 lat. Wcześniej pracowali w wielkich międzynarodowych korporacjach. Sienkiewicz w branży telekomunikacyjnej, Stypułkowski w sektorze FMCG. Obaj marzyli jednak o własnej firmie._ _

_ - Chciałem być odpowiedzialny za coś w całości - mówi dziś Tomasz Sienkiewicz . - Korporacje mają swoje dobre strony: wysokie pensje, ciekawe projekty, poznawanie ludzi. Jednak cały czas czułem, że jestem tylko małym trybikiem. Mogłem oczywiście awansować jeszcze o kilka poziomów i być większym trybikiem, ale to ciągle nie byłoby satysfakcjonujące . _Kiedy w czerwcu 2009 roku na klasowym zjeździe usłyszał, że i Stypułkowskiemu marzy się coś własnego, postanowili wspólnie otworzyć biznes.

Pomysłów było wiele: od mobilnej myjni samochodowej, poprzez produkcję stołów z ekranem dotykowym zamiast blatu, na domu spokojnej starości skończywszy. Padło na czekoladę. - _ Obaj zawsze ją uwielbialiśmy _- opowiada Stypułkowski. _ - Doszliśmy do wniosku, że jeśli nie teraz, to kiedy? Nie mieliśmy jeszcze rodzin, żadnej dużej odpowiedzialności. Moment wydawał się idealny _.

17 złotych za tabliczkę

_ - Dla mnie najważniejszym argumentem był fakt, że w korporacji doszedłem do poziomu technicznego lidera zespołu projektantów - tłumaczy Tomasz Sienkiewicz . - Mogłem zmienić technologię, w której pracowałem, albo starać się o awans na stanowiska menedżerskie. W porównaniu z wizją posiadania własnej fabryki czekolady, obie opcje wypadały blado . _

fot: www.manufakturaczekolady.pl_ _fot: www.manufakturaczekolady.pl_ _[ ( http://static1.money.pl/i/glass.gif ) ] zobacz całą galerię(http://galerie.money.pl/manufaktura;czekolady,galeria,5547,0.html)Z poprzedniej pracy partnerzy wynieśli wiedzę, że czekolada to dynamicznie rozwijający się rynek. W Polsce jej roczne spożycie na osobę jest prawie cztery razy mniejsze niż w USA i trzykrotnie niższe niż w Niemczech, Belgii, czy Wielkiej Brytanii. A ponieważ Polacy coraz częściej stawiają na jakość, kupują produkty naturalne i zdrowe, perspektywy wydawały się kuszące. W tym przekonaniu utwierdzały wspólników sukcesy przedsiębiorstw, które postawiły na zdrową żywność.

_ - Wyraźnie widać, że rośnie popularność świeżo wyciskanych soków, chlebów na zakwasie, czy piwa niepasteryzowanego - zauważa Sienkiewicz . - Dzięki temu mali producenci mogą znaleźć swoją niszę. _Ta wybrana przez Manufakturę była wyjątkowo wąska, bo firma wprowadzała na rynek czekoladę bez spulchniaczy, dodatkowych tłuszczów i aromatów, w cenie - bagatela - 17 złotych za tabliczkę. Początkowo partnerzy mieli wątpliwości, czy Polacy zechcą ją kupić, a firma nie od razu zaczęła przynosić zyski.

- _ Z czego żyliśmy? Mieliśmy _ _ trochę oszczędności z czasów korporacyjnych. Poza tym zmniejszyliśmy nasze potrzeby i codzienne wydatki _- wspomina Sienkiewicz. W zamian wspólnicy zyskali możliwość dysponowania własnym czasem oraz ogromne poczucie wolności. - _ Podoba mi się szeroki zakres obowiązków. Jesteśmy odpowiedzialni za całość biznesu, od zakupów, przez produkcję, po marketing, PR, sprzedaż i finanse. Bardzo dużo się uczymy i to przynosi efekty - _dodaje.

Czekolada hartuje się jak stal

Najtrudniejsze było rozpoczęcie produkcji. Wyzwaniem okazał się już sam wybór odpowiedniego lokalu i jego wyposażenie. Wspólnicy zaczęli od podnajęcia kilku wolnych pomieszczeń w piekarni, na trzy miesiące, na próbę. Potem trzeba było sprowadzić ziarna. Te, których używa się w Manufakturze Czekolady, pochodzą z Ghany, Republiki Dominikany i Ekwadoru.

- _ Ghana to posmaki ziemiste, wytrawne, karmelowe - tłumaczy Stypułkowski . - Mamy trzy rodzaje czekolad z tych ziaren: bez dodatków, z kwiatem soli morskiej i z posypką z prażonego ziarna kakao. Do kwiatowego Ekwadoru dodajemy rozgrzewającego chili lub delikatnej wanilii z odrobiną mleka. A Dominikana to wyraźnie cytrusowy posmak, uzupełniamy go żurawiną lub imbirem __ . _

_

_

On sam najbardziej lubi czekoladę z ziaren z_ Ghany z dodatkiem Kwiatu Soli Morskiej. To delikatna sól, pełna minerałów, niewybielana chemicznie, bez dodatku środków antyzbrylających i polepszaczy smakowych. - _ Sól oczyszcza kubki smakowe i sprawia, że kontrastująca z nią czekolada jest jeszcze bogatsza w smaku - _przekonuje Stypułkowski . _

Jedna partia czekolad to około 40 godzin pracy. W Manufakturze nie ma automatycznej linii produkcyjnej. Ziarna kakaowca są selekcjonowane, czyszczone i prażone. Kolejnym etapem jest kruszenie ziarna i odwiewanie łupinek. Jądra ziaren są mielone i miażdżone. Tak powstałą miazgę przez wiele godzin miesza się z cukrem trzcinowym.

_ - W międzyczasie następuje rafinacja czyli zmniejszenie cząsteczek masy czekoladowej do odpowiedniej ziarnistości, poniżej 30 mikronów - _tłumaczy Stypułkowski. - _ Następnym etapem jest temperowanie czekolady. To proces podobny do hartowania stali, naprzemienne chłodzenie i podgrzewanie czekolady tak, żeby uzyskała odpowiednią krystalizację tłuszczu kakaowego. _ Z każdym rodzajem ziarna pracuje się trochę inaczej, inne są temperatury i czasy prażenia. Potem zostaje już tylko formowanie i pakowanie czekolad.

fot: www.manufakturaczekolady.pl_ _fot: www.manufakturaczekolady.pl_ _[ ( http://static1.money.pl/i/glass.gif ) ] zobacz całą galerię(http://galerie.money.pl/manufaktura;czekolady,galeria,5547,0.html)Czekolada to nie chipsy

_ - Różnica pomiędzy naszą czekoladą a tymi z przeciętnych sklepów jest taka, jak między sokiem wyciśniętym prosto z pomarańczy, a tym z kartonika _- twierdzi Krzysztof Stypułkowski. Jedyne składniki czekolad z Manufaktury to ziarno kakao i cukier trzcinowy. Nie ma w nich emulgatorów, aromatów, konserwantów, barwników, tłuszczy roślinnych, ani nawet dodatkowego tłuszczu kakaowego.

- _ On z jednej strony dodaje delikatności, ale z drugiej powoduje, że czekolada staje się mniej wyrazista, płaska - tłumaczy Stypułkowski. - _ Poza tym wszystkie produkty wykorzystywane w Manufakturze mają certyfikację rolnictwa ekologicznego _ . _

Zwykłe kakao to jedna z najbardziej opryskiwanych roślin na świecie, co niestety znacząco wpływa na smak czekolady.

Wyroby z Manufaktury można znaleźć w winiarniach, sklepach z żywnością ekologiczną, kawą i herbatą. Czekolada sprzedawana jest też w internecie, a ekskluzywne hotele i restauracje kupują ją do wypieków, polew i deserów. Klientami firmy są też przedsiębiorcy, którzy kupują oryginalną czekoladę jako prezent dla kontrahentów.

Czekolada z Manufaktury dotarła nawet na Ural, wraz z wyprawą wrocławskich podróżników._ - W warunkach polarnych czekolada stanowi podstawę żywienia. Duzi producenci odmówili uczestnictwa w tym przedsięwzięciu, my nie pozostaliśmy obojętni - _mówi Tomasz Sienkiewicz.

Właściciele Manufaktury prowadzą też warsztaty o czekoladzie, skierowane głównie do firm. Opowiadają na nich o metodach produkcji i uczą tajników degustacji._ _Każdy z uczestników zajęć może skomponować własną tabliczkę, którą wieczorem wszyscy razem popijają winem.

- _ Próbujemy każdej partii czekolady, która wychodzi z Manufaktury. Asystujemy przy produkcji osobiście i ciągle wszystkiego w firmie doglądamy _- mówi Sienkiewicz. Co ciekawe, taki tryb życia nie wpłynął niekorzystnie na sylwetki przedsiębiorców. - _ Czekolada to nie chipsy. Nie ma w niej pustych kalorii, są tylko wartościowe składniki odżywcze, minerały i witaminy _ - śmieje Sienkiewicz i przekonuje, że praca na własny rachunek, wbrew pozorom, nadmiernie nie tuczy.

Czytaj w Money.pl
[ ( http://static1.money.pl/i/h/6/t140038.jpg ) ] (http://manager.money.pl/ludzie/wywiady/artykul/mm;brown;czekoladowy;telegram;na;dzien;matki,158,0,837790.html) MM Brown: Czekoladowy telegram na Dzień Matki Za pomocą czekoladek firmy zapraszają też na spotkania.
[ ( http://static1.money.pl/i/h/31/t131103.jpg ) ] (http://manager.money.pl/ludzie/wywiady/artykul/polskie;wino;lepsze;od;francuskiego;i;tak;wolimy;wodke,101,0,766821.html) Polskie wino lepsze od francuskiego? I tak wolimy wódkę W Polsce można uprawiać winorośl i produkować wysokiej klasy wino. Na przeszkodzie stoją tylko przepisy.
[ ( http://static1.money.pl/i/h/158/t128414.jpg ) ] (http://manager.money.pl/strategie/case_study/artykul/tarczynski;sprawdz;co;masarz;robi;ze;strusia,168,0,749736.html) Tarczyński: Sprawdź, co masarz robi ze strusia Zobacz, czego nie wiesz o najsłynniejszym polskim producencie wędlin.
Tagi: polscy przedsiębiorcy, czekolada, ludzie, kraj, wiadmomości, gospodarka, manager, czołówki, marketing i zarządzanie, portrety
Źródło:
money.pl
komentarze
+1
+1
ważne
smutne
ciekawe
irytujące
Napisz komentarz