Największa na świecie sieć restauracji typu fast food. Koncern posiada ponad 32 tysiące obiektów na całym świecie, część z nich działa na zasadzie franczyzy. W restauracjach sieci zatrudnionych jest ponad 400 tysięcy osób, a roczne dochody McDonald’s przekraczają 20 miliardów dolarów.
Restauracje sieci znajdują się obecnie w 119 krajach i dziennie obsługują około 58 milionów klientów. Model biznesowy restauracji jest zróżnicowany: część barów działa tylko jako typowe restauracje ze stolikami, część jako bary Drive-in, a część łączy oba modele.
Firma została założona w 1940 roku przez braci Dicka i Maca McDonaldów w San Bernardino w Kalifornii. Była to przydrożna restauracja, oferująca w swoim menu frytki, hamburgery i koktaile mleczne. Bar bardzo szybko stał się bardzo popularny w okolicy.
Mały bar braci McDonaldów zamienił się w sieć w połowie lat 50. Wtedy to do restauratorow zwrócił się Ray Kroc, handlujący mikserami do koktaili mlecznych, który zauważył, że restauracja zamawia od niego więcej mikserów niż jakikolwiek inny klient. Kroc został agentem braci i zaczął sprzedawać licencje na prowadzenie lokali według ich pomysłu. W 1955 roku Kroc otworzył własną restaurację w stanie Illinois – ta data jest uznawana za początek korporacji McDonald’s.
W 1961 roku Kroc wykupił od braci McDonald prawa do systemu organizacji i znaku firmowego restauracji i przystępuje do ekspansji firmy.
W Polsce pierwszy lokal McDonald’s otworzono w 1992 roku w Warszawie. Obecnie w naszym kraju znajduje się 260 restauracji tej sieci.
Fast-foodowa rewolucja, mini outlety z jedzeniem, tak określany jest nowy format restauracji, wprowadzony pod koniec lipca przez brytyjski McDonald's. Infokioski zamiast kas, brak stolików i miejsc siedzących, to tylko niektóre z nowości w pierwszym "McDonald's To Go", otwartym w właśnie Londynie. Porównując nowo otwarty punkt z pierwszymi restauracjami sieci nie sposób odnieść wrażenia, że łączy je praktycznie jedno - złota litera M w logo, które pozostaje praktycznie takie samo od ponad pół wieku. Poza nim zmieniło się prawie wszystko. Zresztą zobaczcie sami, jak wyglądał pierwszy McDonald,s i jak sieć zmieniała się na przestrzeni lat.
McDonald's przegrał batalię o znak towarowy BigMac z irlandzką siecią fast-food. Jak ostre mogą być tego typu spory o markę przekonało się wcześniej wiele firm, także w Polsce, gdzie tacy globalni giganci, jak Apple, Gucci, Lacoste czy Rolex pozywali polskie przedsiębiorstwa. Jak kończyły się batalie o marki? Zobaczcie sami.
Skąd pochodzi mięso w ulubionych hamburgerach i kubełkach z kawałkami kurczaka? Gdzie rosną ziemniaki, z których powstają frytki albo skąd bierze się kukurydza, która ląduje na waszej pizzy?
Nie McDonald's, Starbucks czy KFC. Jeśli brać pod uwagę liczbę lokali na świecie, prawdziwym gigantem jest serwująca kanapki sieć Subway. I to niezależnie od tego, że od kilku lat systematycznie zamyka punkty obsługi na całym świecie.