Notowania

japonia
11.11.2013 10:41

Afera w Japonii. Zamienniki zamiast wyszukanych potraw

Skandal, który wybuchł w Japonii, gdy jedna z sieci hotelowych przyznała się do serwowania gościom dań z tańszymi zamiennikami składników podanych w karcie, zatacza coraz szersze kręgi.

Podziel się
Dodaj komentarz
(webphotographeer/iStockphoto)

Prezesi kolejnych firm przepraszają za błędne oznaczanie produktów.

W ciągu tygodnia sześć dużych koncernów z branży handlowo-usługowej przyznało, że w ich lokalach sprzedawano źle oznaczone produkty, wprowadzając klientów w błąd. Znalazła się wśród nich między innymi największa japońska sieć domów towarowych, Isetan Mitsukoshi Holdings Ltd.

W środę przedstawiciele koncernu oświadczyli, że w 14 restauracjach w galeriach handlowych Isetan i Mitsukoshi do przygotowywania ponad 50 potraw używano innych składników, niż podano w karcie dań.

Podobnie jak inne firmy zamieszane w skandal, restauracje tej firmy używały do przygotowywania potraw białych krewetek zamiast dużo bardziej cenionych japońskich odmian tych skorupiaków, które widniały w menu. Koncern przyznał także, że w lokalach serwowano steki z wołowiny ze wstrzykniętym łojem.

W restauracjach innych renomowanych sieci sok pomarańczowy przetwarzany w Stanach Zjednoczonych widniał w menu jako _ wyciskany na miejscu _, a ryby oznaczone jako _ świeże _ były dostarczane zamrożone. Na talerze gości zamiast dużo rzadziej spotkanych i prawie trzykrotnie droższych japońskich krewetek królewskich, zwanych _ kuruma ebi _, trafiały zwykłe krewetki tygrysie.

_ - Sprawa jest szczególnie godna pożałowania, ponieważ poważnie narusza zaufanie konsumentów _ - powiedział na konferencji prasowej szef kancelarii rządu Yoshihide Suga. Przedstawiciel gabinetu premiera Shinzo Abe zapowiedział podjęcie stanowczych działań.

Sprawa wyszła na jaw pod koniec października. Duża sieć renomowanych hoteli Hankyu Hanshin Hotels Co. przyznała, że w wyniku wewnętrznego śledztwa wykryto, iż od marca 2006 roku 47 potraw serwowanych w jej placówkach było źle opisanych w menu. Zaskakujące oświadczenie firmy, do której należy m.in. prestiżowy hotel Ritz-Carlton w Osace, sprowokowało inne duże sieci do przeprowadzenia kontroli w swoich lokalach.

_ - Hankyu Hanshin Hotels to jedna z najlepszych marek na rynku _ - powiedziała gazecie _ Asahi Shimbun _ szefowa japońskiej agencji ochrony konsumentów, Hisa Anan. - Nie potrafię zrozumieć, dlaczego dopuszczano się takich praktyk".

Według stowarzyszeń konsumenckich skandal obnażył kulturę pracy w branży, która kładzie nacisk na zysk kosztem wiarygodności marki.

Osoby zamieszane w aferę _ po prostu zarabiały na klientach skłonnych wybierać produkty najlepszej jakości nawet za wysoką cenę _ - powiedziała przedstawicielka konfederacji krajowych producentów Mariko Sano.

Cytowana przez _ Asahi Shimbun _ dziennikarka kulinarna Hiroki Ko zauważyła, że boom na wyrafinowane jedzenie w Japonii w ostatnich 20 latach sprawił, iż konsumenci zaczęli szczególnie cenić _ metki na talerzu _, jak na przykład dania z wyszukanych składników.

_ - Skandal uderzy nie tylko w przemysł spożywczy w czasie, gdy japońska kuchnia jest w centrum uwagi UNESCO, ale też poważnie naruszy reputację Japonii jako kraju o bardzo wysokich standardach bezpieczeństwa żywieniowego _ - napisała Julian Ryall na łamach _ South China Morning Post _.

_ - Wszystko to ma miejsce w momencie, gdy Tokio próbuje przekonać inne państwa - w szczególności Koreę Południową - że ryby i inne produkty żywnościowe z północno-wschodniej Japonii są zdatne do spożycia i nie zostały skażone w wyniku kryzysu w elektrowni jądrowej w Fukushimie _ - dodała.

Na konferencji w grudniu UNESCO rozstrzygnie, czy tradycyjna kuchnia japońska, zwana _ washoku _, zasługuje na miano niematerialnego dziedzictwa kulturowego. Do tej pory na liście znalazły się zaledwie cztery kuchnie świata: francuska, śródziemnomorska, turecka oraz meksykańska.

Czytaj więcej w Money.pl

Tagi: japonia, business news, wiadomości, wiadmomości, gospodarka, manager, pap
Źródło:
PAP
komentarze
+1
+1
ważne
smutne
ciekawe
irytujące
Napisz komentarz