Trwa ładowanie...

Notowania

Przejdź na
czekolada
11.02.2010 14:10

Gorzki rok dla szwajcarskiej czekolady

Jej sprzedaż spadła w 2009 roku o 6,4 procent. Klienci kupują tańsze i gorsze wyroby.

Podziel się
Dodaj komentarz
(Jay8085/CC/flickr.com)

Sprzedaż szwajcarskiej czekolady spadła w 2009 roku o 6,4 procent - poinformowała szwajcarska grupa producentów Chocosuisse.

Konsumenci przedkładają też tańsze czekolady nad wysokogatunkowe markowe wyroby.

Ale i tak szwajcarscy producenci sprzedali w zeszłym roku 174 tony czekolady w postaci tabliczek, batoników, czekoladek i wielkanocnych jajek o wartości 1,6 mld dolarów.

Eksport spadł o 5,2 procent, do 106 tys. ton, czyli 60 procent rocznej produkcji czekolady w Szwajcarii.

Większość czekolady z alpejskiego kraju eksportuje się do Niemiec, a następnie do Wielkiej Brytanii, Francji i Stanów Zjednoczonych.

ZOBACZ TAKŻE:

Tagi: czekolada, sprzedaż, spadek, 2009, business news, wiadomości, wiadmomości, gospodarka, manager
Źródło:
PAP
komentarze
+1
+1
ważne
smutne
ciekawe
irytujące
Napisz komentarz