Notowania

serwis
10.02.2010 11:40

Allegro ukryje loginy swoich użytkowników

Allegro postanowiło zadbać o bezpieczeństwo swoich użytkowników. W tym celu firma zdecydowała się na ukrycie loginów uczestników transakcji realizowanych na serwisie. Zmiany wprowadzone zostaną od 23 lutego 2010 roku.

Podziel się
Dodaj komentarz

Allegro postanowiło zadbać o bezpieczeństwo swoich użytkowników. W tym celu firma zdecydowała się na ukrycie loginów uczestników transakcji realizowanych na serwisie. Zmiany wprowadzone zostaną od 23 lutego 2010 roku.

Loginy i niezbędne dane internautów dokonujących zakupów za pośrednictwem Allegro mają być widoczne wyłącznie dla stron transakcji. Przeglądający listy ofert kupna będą widzieć tylko pierwszy i ostatni znak pełnej nazwy - rozdzielone wielokropkiem.

Nadal przy loginach będą widoczne gwiazdki za punkty w systemie komentarzy oraz oznaczenia dodatkowe: Junior, kopertka, Super Sprzedawca i Firma.

- Anonimizacja loginów ma za zadanie przede wszystkim ochronę prywatności i zwiększenie komfortu zakupów w serwisie. Dzięki anonimizacji osoby niepowołane nie będą znały naszej listy zakupów – przekonuje Mikołaj Paczkowski z Działu Bezpieczeństwa Allegro. Podkreśla on jednocześnie ważność aspektu bezpieczeństwa. - Wprowadzając nowe rozwiązanie ograniczamy ilość niechcianej korespondencji przesyłanej do naszych Użytkowników. Planowane zabezpieczenie przyczyni się również do wyeliminowania zjawiska podszywania pod Sprzedającego – dodaje Paczkowski.

Ponadto usunięty zostanie link „Wyślij e-mail do kupujących” oraz dane zwycięzców ze strony zakończonej aukcji. Login nie będzie również linkował do karty Użytkownika.

Źródło: Allegro

Tagi: serwis, system, strona, bezpieczeństwo, komentarz, zabezpieczenie, dane, ochrona, e-marketing, strategie
Źródło:
interaktywnie.com
komentarze
+1
+1
ważne
smutne
ciekawe
irytujące
Napisz komentarz