Trwa ładowanie...

Notowania

Przejdź na
wiadmomości
14.02.2015 12:00

Kiper piwny to zawód marzeń dla wielu mężczyzn, ale najlepsze w nim są kobiety

To dla wielu praca marzeń, ale mało kto ma do niej predyspozycje.

Podziel się
Dodaj komentarz
(Kompania Piwowarska)
Pokaz degustacji to dla wielu miłośników piwa wielka atrakcja

Dla wszystkich piwoszy kiper, czyli degustator piwny jest zawodem marzeń. Nie każdy jednak się do tego nadaje. W Polsce kurs na zawodowych kiperów piwnych zdali nieliczni. Wielu odpada w przedbiegach - nie każdy ma do tego predyspozycje. Co więcej, wbrew stereotypom, w ocenianiu jakości piwa lepsze są kobiety. To one w dużej części browarów pilnują by piwo smakowało dobrze.

Kiper piwny w białostockim browarze i dwukrotna mistrzyni świata w degustowaniu piwa, Joanna Wasilewska twierdzi, że wiele cech kobiecych pomaga w dobrej ocenie smaku i jakości trunku.

_ - Pracujemy nieco inaczej. Panowie są bardzo „zerojedynkowi”. Kobiety są jednak dużo bardziej dogłębne _ - tłumaczy Joanna Wasilewska. Według niej, bycie zdecydowanym i szybka ocena - cechy charakterystyczne dla prawdziwych mężczyzn przy ocenie piwa niekoniecznie są mile widziane_ . - Mężczyźni często od razu stwierdzają, co jest dobre, a co nie. Kobiety lubią się chwilę dłużej zastanowić. Spróbować po kilka razy. To jest pożądane w tej profesji _ - wyjaśnia. - _ To jednak nie znaczy, że nie mamy mężczyzn degustatorów. Oni oczywiście także są _ - dodaje.

O tym, że w ocenianiu złocistego trunku przewagę mają panie przekonuje także Andrzej Piotrowski, piwowar z ponad 40-letnim stażem, pracujący w poznańskim browarze. Mężczyzna twierdzi, że o piwie mógłby rozmawiać cały dzień. Najlepiej przy piwie. - _ Kobiety, tu trzeba uchylić czoła, są dużo lepsze w rozpoznawaniu zapachów i smaku. Najlepszym dowodem na to, jest fakt, że w naszym browarze wśród osób, które zdały kurs na degustatorów to one przeważają _ - wyjaśnia Andrzej Piotrowski.

Są jak urządzenia do pomiarów chemicznych

Kiper piwny
Degustator, który zajmuje się organoleptyczną oceną smaku, wyglądu, zapachu i jakości piwa. Kiperzy muszą wykazywać się szczególną wrażliwością smaku i węchu. Nie każdy może być kiperem piwnym. Mało tego, odpowiednie predyspozycje mają nieliczni. Dobry degustator musi mieć rozwiniętą wrażliwość na zapachy i umiejętność ich rozpoznawania. _ - Tutaj zmysły muszą przeplatać się z nabytą wiedzą dotyczącą zapachów. Ktoś może być zdolny sensorycznie, ale jeśli nie umie nazwać swoich odczuć, to nic z tego nie wyniknie - wyjaśnia Joanna Wasilewska . - Dlatego też jesteśmy trochę jak urządzenia do pomiarów chemicznych. Mamy swoje treningi, w czasie których się kalibrujemy. Uczymy się rozpoznawać zapachy. Wąchamy na treningach różne zapachy i zapamiętujemy je, żeby później móc być pewnym, co czujemy. Wtedy uwiarygadniamy swoje odczucia, bo razem z zespołem degustatorów staramy się wypracować własny język, którym operujemy. W czasie sprawdzania próbek to ma kluczowe znaczenie, bo jesteśmy pewni tego co, robimy -
_tłumaczy.


Joanna Wasilewska. Fot. Kompania Piwowarska Joanna Wasilewska jako kiper piwny pracuje od ośmiu lat. Wcześniej także pracowała w browarze, jednak na zupełnie innym stanowisku, nie związanym _ stricte _ z produkcją. _ - Został ogłoszony nabór na pozycję sensoryka zajmującego się dbaniem o jakość produktu i koordynację zespołu degustacyjnego _ - wspomina Wasilewska. _ - Po testach okazało się, że mam odpowiednie predyspozycje i mogłam przejść odpowiedni kurs. _

Kobieta obecnie zajmuje się nie tylko próbowaniem piwa, ale także koordynacją wyników degustacji przez inne osoby. _ - Odczucia i wnioski wysnute przez panel degustacyjny są w jakiś sposób subiektywne. Moim zadaniem jest także uśrednianie wyników i wyciąganie jak najbardziej obiektywnych wniosków. Wtedy możemy współpracować w odpowiedni sposób z działem technologii i produkcji, by móc w jak najlepszy sposób zadbać o jakość piwa _ - tłumaczy.

O tym, że kiper piwny musi znać się na produkcji piwa od podszewki najlepiej wie Andrzej Piotrowski, pracujący od kilkudziesięciu lat w poznańskich browarach jako mistrz piwowarstwa. Specjalista, zanim został kiperem przez dwadzieścia lat pracował jako mistrz piwowarstwa. Z kolei by uzyskać ten tytuł musiał przepracować jakiś czas przy każdym etapie produkcji piwa. Początkowo mimo skończonych studiów i tytułu inżyniera pracował fizycznie poznając tajniki warzenia chmielu.

_ - W latach 90. w browarze założyliśmy tak zwane centrum analiz sensorycznych, w którym byli zatrudnieni ci, którzy mają talent i dar dobrej oceny piwa _ - wspomina Piotrowski. _ - Do pracy w tym laboratorium zgłaszali się pracownicy browaru z różnych działów: z produkcji, ze sprzedaży, z biur, którzy przechodzili szkolenia i testy, które trwały ponad rok. _

Po rocznym szkoleniu, w czasie którego trzeba było zdać szereg egzaminów z rozpoznawania smaków, można było zostać członkiem panelu degustacyjnego, który oceniał piwa. _ - Na początku było dwustu kandydatów do tego szkolenia, a skończyło je jedynie dwadzieścia osób _ - wspomina Piotrowski.

Na drugiej stronie o tym, dlaczego kiperzy są najbardziej zaufanymi pracownikami browaru

Nie można przemęczać zmysłów

_ - Wydaje się, że to jest prosta sprawa, jeśli chodzi o ocenę smaku piwa, jednak ocena organoleptyczna składa się z bardzo wielu czynników. Sam opis smaku nie jest skomplikowany, bo składa się z czterech podstawowych: słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego _ - tłumaczy piwowar. _ - Bardziej skomplikowana sprawa jest z zapachami, bo jest ich w piwie nawet dwieście. Dobry znawca musi nauczyć się je rozpoznawać _.

Piwowar
Rzemieślnik, który zajmuje się warzeniem piwa. Jest to zawód korzeniami sięgający czasów średniowiecza. Piwowarzy prowadzą nadzór nad każdym etapem produkcji piwa - od warzenia, poprzez fermentację do filtracji. Degustatorzy piwa muszą nie tylko nauczyć się odpowiedniego rozpoznawania zapachów i smaków, ale także technik picia piwa. W odróżnieniu do pracy sommeliera oceniającego wino, kiperzy piwni muszą piwo przełknąć, nie wypluć. _ - Nasz język jest tak skonstruowany, że kubki smakowe są w różnych miejscach. Chcąc wyczuć czy coś jest kwaśne czujemy to z boku języka. Słodycz i słoność rozpoznają kubki na czubku. Natomiast żeby wyczuć, czy goryczka jest szlachetna i przyjemna, to trzeba piwo przełknąć, bo kubki smakowe, które wyczuwają goryczkę położone są u nasady języka _ - wyjaśnia Piotrowski.

Podobnie jest z zapachami. Jak tłumaczy specjalista, techniki rozpoznawania zapachów są niezwykle skomplikowane. Żeby wyczuć niektóre, należy na przykład wąchać trunek z dalszej odległości. Czasem trzeba kufel przykryć dłonią, a czasem niemalże włożyć nos do środka. Praca degustatorów wiąże się także z pewnego rodzaju dyscypliną. Przede wszystkim, kiperzy, by zbytnio nie przemęczać zmysłów smaku i węchu, mogą jedynie dwa razy w ciągu dnia uczestniczyć w sesjach degustacyjnych, w których testują po kilka próbek alkoholu.

Oprócz tego, muszą pilnować się, by co najmniej na godzinę przed sesją degustacyjną nie palić papierosów, nie pić słodkich napojów i kawy.

Zaufany człowiek w firmie

Kiperzy zgodnie dodają, że wbrew stereotypom degustacje i kontrola jakości nie polega tylko na piciu piwa. Tym bardziej nie ma mowy o jakimkolwiek upojeniu alkoholem. _ - Jeśli jest się wyszkolonym, to przecież wystarczy kilka łyków, bądź nawet jeden, żeby wiedzieć, czy piwo smakuje jak powinno. Jesteśmy badani alkomatem, także nie jest tak, że możemy być pod wpływem w pracy - _ wyjaśnia Joanna Wasilewska.

_ - Ilości pije się niewielkie. Są to szklanki po sto mililitrów, a oczywiście degustator nie musi wypijać całości, wystarczą dwa, trzy łyki. Po siedmiu próbach wychodzi tak, jakby człowiek wypił jedną butelkę w ciągu dnia _ - dodaje Andrzej Piotrowski.

Sommelier
Osoba, która profesjonalnie zajmuje się degustacją win, a także w niektórych przypadkach zajmujących się odpowiednim podawaniem tego trunku. Nie tylko naturalne predyspozycje i umiejętności sprawiają, że jest to zawód niezwykle rzadki. Wiedza dotycząca technologii produkcji konkretnych marek sprawia, że muszą to być także ludzie zaufani w firmie. Z tego powodu nabór na te stanowiska zawęża się zazwyczaj do browaru. _ - Każda firma strzeże swoich kiperów. Oni współpracują z technologami i informacje, którymi dysponują są tajne i opatrzone poufnością _- tłumaczy Joanna Wasilewska.

Praca kiperów nie ogranicza się jednak tylko do oceniania smaków. Duża część obowiązków skupia się na przygotowywaniu protokołów z degustacji i współpracy z działem technologii i produkcji w celu przeprowadzania ewentualnych korekt jakości piwa. Jak wyjaśnia Andrzej Piotrowski, w tym zawodzie chodzi o to, by dojść do perfekcji_ . - W produkcji piwa najważniejsza jest powtarzalność. Jeśli wypracujemy recepturę, która jest atrakcyjna pod względem walorów smakowych, to przecież chodzi o to, żeby umieć to powtarzać wielokrotnie na dużą skalę _ - tłumaczy. _ - Nikt nie chciałby kupować piwa, które smakuje każdego tygodnia inaczej _.

Czytaj więcej w Money.pl

  • [ ( http://static1.money.pl/i/h/226/m240098.jpg ) ] (http://prawo.money.pl/aktualnosci/wiadomosci/artykul/biskupi-apeluja-o-calkowity-zakaz-reklamy,62,0,1662270.html#utm_source=money.pl&utm_medium=referral&utm_term=redakcja&utm_campaign=box-podobne) Zakaz reklamy alkoholu. Apel do prezydenta
  • [ ( http://static1.money.pl/i/h/70/m259142.jpg ) ] (http://msp.money.pl/wiadomosci/zarzadzanie/artykul/koncesja-na-alkohol-jakie-warunki-trzeba,20,0,1633812.html#utm_source=money.pl&utm_medium=referral&utm_term=redakcja&utm_campaign=box-podobne) Wtedy państwo zabierze ci cały alkohol
  • [ ( http://static1.money.pl/i/h/236/m324076.jpg ) ] (http://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/kryzys-godpodarczy-w-rosji-putin-wodka-nie,50,0,1683250.html#utm_source=money.pl&utm_medium=referral&utm_term=redakcja&utm_campaign=box-podobne) Putin: Wódka w Rosji nie zdrożeje
  • [ ( http://static1.money.pl/i/h/112/m209264.jpg ) ] (http://prawo.money.pl/aktualnosci/prawo-na-lewo/artykul/wojna;o;winnice;w;toskanii;niszcza;krajobraz,42,0,1621546.html#utm_source=money.pl&utm_medium=referral&utm_term=redakcja&utm_campaign=box-podobne) W Toskanii rozgorzała wojna o... winnice
Tagi: wiadmomości, kraj, gospodarka, najważniejsze, lifestyle
Źródło:
money.pl
komentarze
+1
+1
ważne
smutne
ciekawe
irytujące
Napisz komentarz