Notowania

whisky
22.02.2015 17:16

Pierwsza polska whiskey już nabiera smaku dębowej beczki. "To nie Polo Cockta, ani wyrób czekoladopodobny"

Przed nią jeszcze około dwóch lat leżakowania w dębowych beczkach, a już budzi emocje.

Podziel się
Dodaj komentarz
(Archiwum prwywatne firmy Z. Kozuba i Synowie)
Zbigniew Kozuba i synowie: Maciej i Jakub.

Przed nią jeszcze około dwóch lat leżakowania w dębowych beczkach, a już budzi emocje. Pierwsza w kraju, niewielka, rodzinna destylarnia koło Nidzicy zamierza zawalczyć o miejsce Polski w świecie whiskey. - _ Każdy może kupić kocioł do destylacji i kopiować sprawdzone wzorce. Nie chcieliśmy jednak powtarzać schematów i udawać, że tworzymy coś na podobieństwo szkockiej - przekonuje Maciej Kozuba z manufaktury Z. Kozuba i Synowie. - Chcieliśmy robić whiskey swoją, autorską, po prostu polską _.

Rodzinna mikro-fabryka w Jabłonce _ Z. Kozuba i Synowie _ działa od ponad 9 lat, ale jak do tej pory powstawały tam jedynie smakowe wódki i tradycyjne, polskie nalewki. To właściwie od nich zaczynał przekształcać swoją pasję w biznes _ ojciec założyciel _Zbigniew Kozuba. Z wykształcenia biochemik, swoimi owocowymi wyrobami częstował sąsiadów, a sława kozubskich trunków tak szybko rosła w okolicy, że pojawił się pomysł na założenie interesu.

Tu nieocenieni okazali się jego synowie. Maciej, prawnik po studiach MBA i Jakub po zarządzaniu jakością postanowili wejść w rodzinny biznes porzucając wyuczone zawody. To oni odpowiedzialni są za koncepcję, marketing, sprzedaż. Głównym blenderem i specjalistą jednak pozostał oczywiście ojciec.

W tej malowniczej wiosce, położonej nad jeziorem Omulew, nieopodal puszczy Napiwodzko-Ramuckiej, w oryginalnych miedzianych kotłach powstają szlachetne trunki: destylaty owocowe, staropolska starka i pierwsza polska whiskey.

- _ Pierwszy kocioł do destylacji kupiliśmy dopiero w 2010 roku _- wspomina Maciej Kozuba. - _ Pomysł, by produkować whiskey poprzedziły próby prostszych receptur na wódki smakowe i liczne podróże po Europie, gdzie odwiedzaliśmy mało znane w świecie destylarnie _.

Słowacja, Niemcy, Austria; skoro nasi sąsiedzi robią własną whiskey, dlaczego nie my?

Beczki z Ameryki, ale receptura z Polski

- _ Trudno jest __ stworzyć coś zupełnie innego, a jednak pozostającego wciąż tym samym _ - przyznaje Kozuba. - _ Pewne granice określające whiskey są sztywne. Beczka musi być dębowa, musi leżakować co najmniej trzy lata. Destylat musi powstać z odpowiedniego surowca. Nawet moc trunku jest z góry ustalona _. Szkocka na przykład, produkowana jest wyłącznie ze słodu jęczmiennego i szczyci się tym, że leżakuje w beczkach po Burbonie. Później finiszuje się trunek przy użyciu beczek, w których dojrzewało słodkie wino. Amerykańska Tennessee produkowana jest z kukurydzy, żyta i słodu jęczmiennego, a whiskey typu Burbon po przedestylowaniu dojrzewa minimum dwa lata w dębowych beczkach o osmalonych wewnątrz klepkach.


Fot. Polaris/East NewsW czym więc polska whiskey będzie wyjątkowa? Po pierwsze leżakowana jest w nowych beczkach z amerykańskiego dębu, specjalnie sprowadzanych do Polski. Ktoś mógłby zapytać, dlaczego nie w beczkach z dębu polskiego? Zwłaszcza, że w piwnicach w Jabłonce już w takich leżakuje słynny Starkus? Jednak zdaniem polskich destylatorów trunek byłby zbyt surowy w smaku, a świeże amerykańskie beczki dadzą coś pomiędzy burbonem a whiskey słodową, bez kukurydzy i zbóż.

- _ Żyto, z którego produkuje się szkocką whiskey ma to do siebie, że jest bardziej pikantne, ostre. Natomiast my do produkcji destylatu używamy słodu żytniego. To wszystko spowoduje złagodzenie trunku, ale zachowanie charakteru. Polskiej whiskey będzie więc bliżej tych delikatnych z nutami owocowymi, gdyż nie stosujemy również słodu suszonego na torfie, co nadaje dymnego posmaku _.

* Pierwsza polska whiskey? Taka na pewno *

Dla charakteru whiskey ważne są również warunki, w jakich beczka leżakuje, jakość powietrza, wilgotność, temperatura. W magazynie manufaktury _ Z. Kozuba i Synowie _ nie jest ona specjalnie regulowana, ale wentylacja równomiernie rozprowadza ją po pomieszczeniu. Beczki odczuwają zmianę pór roku. Co, jak przekonują twórcy polskiej whiskey, będzie dodatkowym elementem charakterystycznym dla naszego trunku. Beczka wciąga alkohol w lecie, kiedy pory drewna się rozszerzają. W zimie, przy kurczeniu się, powraca on do trunku, wzbogacając go o smak drewna.

Nie będą lać wody. Obalą mity

Sposobów degustowania whiskey jest kilka. Amerykańską whiskey - on the rocks - zwykle podaje się na lodzie, szkocką ze schłodzoną wodą mineralną z gór, a koneserzy z Zielonej Wyspy dolewają do niej rudawą wodę z irlandzkich torfowisk. A jak będziemy nalewać polską whiskey? - _ Nie będziemy szukać zbędnych fajerwerków. To są chwyty marketingowe, które mają na celu pozorne zwiększenie wartości trunku w oczach potencjalnego klienta _- przekonuje Maciej Kozuba. Opracowanie specjalnej metody serwowania, jak przyznaje, bywa cenne, jednak wcale nie konieczne. - _ Dobra whiskey broni się sama i nie potrzebuje dodatkowej oprawy _.

A taką właśnie mają ambicję destylować Kozubowie. Dlatego też stawiają na wyrobionego smakosza, który wie, w jaki sposób się z nią obchodzić. Na takiego, któremu wystarczy właściwa szklanka i sama whiskey. Nie zamierzają więc namawiać do rozcieńczania trunku. Mało tego, Maciej Kozuba gotowy jest się pokusić o obalanie mitów związanych z rozcieńczaniem whiskey. Niektórzy smakosze zalecają dodawanie wody do trunku, właśnie po to, by uwolnić aromaty samej whiskey.

- _ To nie do końca prawda, a przynajmniej nie w każdej sytuacji _- przekonuje Kozuba. - _ Sam alkohol w whiskey ma swoje napięcie powierzchniowe, a dodanie wody tylko je zmienia. Rozcieńczanie ma więc sens jedynie przy bardzo mocnych trunkach typu Barrel Proof Whiskey, czyli o zawartości alkoholu takiej, jaką ma dany destylat w chwili otwarcia beczki _- tłumaczy.

Te mając nieraz moc ponad 50, a nawet 60 proc. alkoholu, muszą być rozcieńczane, by można było poznać ich smaki. Klasyczna whiskey, produkowana przez manufakturę z Jabłonki będzie słabsza. W związku z tym będzie można ją pić w temperaturze pokojowej samą - bez rozcieńczania.

Już nie wódka luksusowa, ale luksusowa whiskey

Polska wódka to dziś już marka sama w sobie. Ceniony w świecie nadwiślański trunek z powodzeniem konkuruje z rosyjską, czy skandynawską _ czystą _. Czy na tej samej zasadzie mamy szansę wybić się na światowy rynek whiskey, tak jak się to udało chociażby Japonii?

- _ A dlaczego nie! _ - odpowiada Maciej Kozuba. - _ Mamy dostęp do tego samego sprzętu, tych samych surowców, tej samej wiedzy, co wszyscy inni - przyznaje bez kompleksów . _ Jest jednak jeden mały haczyk._ - Kluczem jest doświadczenie - przyznaje . - Beczki, słód, zboże może kupić każdy, podobnie jak kocioł do destylacji. To tylko kwestia grubości portfela, ale potrzeba też pewnego wyczucia whiskey. Tu nie ma drogi na skróty. To się wypracowuje latami, metodą prób i błędów _- dodaje.

Jak twierdzą producenci polskiej whiskey kiedyś trzeba zacząć. Mają świadomość, że z miejsca nie stworzą doskonałego trunku. - _ To byłoby jak trafienie szóstki w totolotku! _

Wiedzą, że przed nimi lata doskonalenia polskiej whiskey. To czasochłonna, a przez to kosztowna praca. Bo whiskey zgodnie z rozporządzeniem unijnym, by zostać zakwalifikowanym jako ten trunek, musi leżeć w beczce co najmniej trzy lata. To oznacza, że na minimum taki czas muszą zamrozić duże pieniądze, a i tak efekt może być niewystarczająco zadowalający.

* *[

Fot. Z archiwum prywatnego Z. Kozuba i Synowie ]( http://static1.menstream.pl/i/art/230/294118_big.jpg )* *Mimo tego nasz rynek wciąż wydaje się bardzo chłonny. Rok do roku zwiększa się sprzedaż whiskey aż o 20 procent. Jednak jest to głównie mało wyrafinowany trunek z dyskontów. A produkt pierwszej polskiej destylarni będzie miał znamiona luksusu. Jak przekonują właściciele, nie będzie to Polo Cockta, ani wyrób czekoladopodobny, ale prawdziwa whiskey. Maciej Kazuba nie ukrywa, że firma specjalizuje się w produktach z wyższej i najwyższej półki cenowej. Tak będzie również w przypadku naszej whiskey ze słodu żytniego.

- _ Ceną nie będzie odstawała od pozostałych produktów oferowanych pod naszą marką. Nasza whiskey jest reprezentantem półki superpremium, ponieważ butelka będzie kosztowała około 200 złotych _ - wyjaśnia. Ma świadomość, że nie są to produkty tanie, lecz kierowane do wymagającego klienta - konesera trunków szlachetnych, który jest gotów zapłacić zarówno za jego jakość, jak i za samą markę. _ _
_ Z. Kozuba i Synowie _ jest niewielką firmą, produkuje małe ilości alkoholi i wciąż 70 proc. produkcji sprzedaje za granicą m.in. w Chinach, Ameryce i Niemczech. Właściciele firmy liczą, że pierwsza polska whiskey trafi jednak na półki delikatesów, takich jak _ Alma _ albo _ Piotr i Paweł _, a także do dobrych specjalistycznych sklepów z alkoholem z górnej półki. Czytaj więcej [ ( http://static1.menstream.pl/i/art/51/281651_mhp.jpg ) ] (http://menstream.pl/wiadomosci-alkohole/wszystko-co-chcielibyscie-wiedziec-o-whisky,0,1407928.html#utm_source=money.pl&utm_medium=referral&utm_term=redakcja&utm_campaign=box-podobne) *Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o Whisky Od lat whisky jest ikoną, dodającą stylu kameralnym spotkaniom, przyjęciom, a coraz częściej także imprezom. Teraz moda na whisky dotarła do nas. [ (
http://static1.menstream.pl/i/art/75/115531_mhp.jpg ) ] (http://menstream.pl/wiadomosci-alkohole/literackie-drinki---co-pija-ksiazkowi-bohaterowie,0,1298280.html#utm_source=money.pl&utm_medium=referral&utm_term=redakcja&utm_campaign=box-podobne) Te drinki zna cały świat. Pisali o nich w książkach Wszyscy wiedzą, co piją filmowi bohaterowie. A jakie trunki preferują postacie słynnych książek? [ ( http://static1.menstream.pl/i/art/92/268124_mhp.jpg ) ] (http://menstream.pl/wiadomosci-alkohole/festiwal-w-najstarszej-dzialajacej-destylarni-irlandii-polnocnej,0,1291317.html#utm_source=money.pl&utm_medium=referral&utm_term=redakcja&utm_campaign=box-podobne) Festiwal w najstarszej działającej destylarni Irlandii Północnej Rusza akcja Bushmills Live 2013. To gratka dla fanów muzyki indie i irlandzkiej whiskey.
*

Tagi: whisky, wiadomości, wiadmomości, kraj, gospodarka, najważniejsze, lifestyle
komentarze
+1
+1
ważne
smutne
ciekawe
irytujące
Napisz komentarz