Trwa ładowanie...

Notowania

Przejdź na
kawior
21.12.2007 20:43

Nietypowy kawior - 80 euro za 50 gramów

Każdy miłośnik tradycyjnego kawioru powinien spróbować nowego francuskiego specjału.

Podziel się
Dodaj komentarz
(PAP / ITAR TASS)

Każdy miłośnik tradycyjnego kawioru powinien spróbować nowego francuskiego specjału: kawioru z jaj ślimaczych o nazwie "De Jaeger".

Trafił na sklepowe półki w październiku. Na ten nietypowy pomysł wpadło dwoje hodowców ślimaków z Soissons w regionie pikardyjskim: Dominique i Sylvie Pierru.

W 2004 roku zdecydowali się rzucić starą pracę. On był robotnikiem budowlanym, ona prowadziła stragan z żywnością. Poświęcili się swojej pasji i cały czas pracowali nad recepturą ślimaczego kawioru. Przez 3 lata ulepszali metodę pozyskiwania jajeczek od 50 tysięcy podopiecznych.

Ich ślimaki żywią się wyłącznie ziołami i ziarnami. Pewnym wyzwaniem okazało się zmiękczanie smakołyku bez uszczerbku dla walorów smakowych. Niedawno państwo Pierru zaprezentowali światu swoje dzieło: mlecznokoralowe kuleczki, które uwalniają na podniebieniu "subtelne smaki jesieni z lekką nutą drzewną".

Francuzi zalecają, by podawać "De Jaeger" na niewielkich kosteczkach białego pieczywa. Przekąska powinna mieć temperaturę pokojową i być lekko oprószona pieprzem. Całość ozdabia się kleksem kwaśnej śmietany. Jako że jest to danie francuskie, w żadnym razie nie wolno zapomnieć o lampce szampana...

Kawior ślimaczy różni się od ikry jesiotra zarówno wyglądem, jak i smakiem. Do tej pory sprzedano 400 słoiczków. Pięćdziesiąt gramów intrygującej nowości kosztuje 80 euro.

Tagi: kawior, styl, highlife, lifestyle
Źródło:
money.pl
komentarze
+1
+1
ważne
smutne
ciekawe
irytujące
Napisz komentarz