Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

Stres w pracy rujnuje zdrowie

0
Podziel się:

Brytyjscy lekarze ostrzegają: praca pod presją podwaja ryzyko zachorowania na depresję oraz zaburzenia lękowe.

Stres w pracy rujnuje zdrowie
bEJUGpGt

Brytyjscy lekarze ostrzegają: praca pod presją podwaja ryzyko zachorowania na depresję oraz zaburzenia lękowe.

Naukowcy przebadali tysiąc 32-latków i odkryli, że 45 proc. nowych przypadków depresji i niepokoju można powiązać właśnie ze stresującą pracą. Za wyjątkowo wymagające uznano stanowiska charakteryzujące się czterema podstawowymi cechami: brakiem kontroli, dużym nakładem i długim czasem pracy oraz nienegocjowalnymi terminami zakończenia zleceń (Psychological Medicine).

W studium wzięli udział przedstawiciele bardzo różnych zawodów, m.in.: aktorka, neurochirurg, nauczyciel, pilot helikoptera, śmieciarz, dziennikarz i policjant. Pytano ich, czy:
1) byli zarzuceni pracą i działali pod presją czasu,
2) pracowali dłużej, niż chcieli,
3) mieli zbyt dużo pracy, by wykonać ją dobrze,
4) realizowali swoje zadania gorączkowo, w dużym pośpiechu,
5) nie wiedzieli dokładnie, co mają zrobić lub co należy do zakresu ich obowiązków i pracowali zbyt ciężko.

bEJUGpGv

Dziesięć procent mężczyzn i 14 proc. kobiet przeżyło w czasie trwania eksperymentu swój pierwszy epizod depresyjny/lękowy. Ryzyko wzrastało dwukrotnie u osób pracujących pod największą presją.

Dr Maria Melchior, szefowa zespołu psychologów z Królewskiego College'u Londyńskiego, podkreśla, że w badaniu wzięli udział ludzie należący do grupy wiekowej, która przykłada dużą wagę do rozwoju kariery. Ponieważ zależy im na jak najlepszym pokierowaniu nią, nie zamieniliby swojej pracy na mniej stresującą, ale dającą w domyśle mniejsze możliwości.

Istnieje kilka wytłumaczeń zaobserwowanego zjawiska. "Wcześniejsze badania wykazały, że może chodzić o wpływ hormonów stresu na mózg. Wskutek tego pojawiają się depresja, a także zmęczenie i bezsenność". Melchior uważa też, że osoby pracujące na stresujących stanowiskach mają mniej czasu na utrzymywanie kontaktów towarzyskich, a to niekorzystnie oddziałuje na ich samopoczucie.

Profesor Terrie Moffitt, współautorka analizy, sygnalizuje, że najgorzej mają ci, których błędy są od razu widoczne, np. szefowie kuchni zatrudnieni w popularnych, czyli zatłoczonych, restauracjach.

bEJUGpGB

Wniosek? Pracownika lepiej motywować nagrodami, nie karami i dawać mu poczucie kontroli nad własnymi obowiązkami czy projektami. Nowoczesne technologie nie powinny się przyczyniać do wydłużenia godzin pracy i jeszcze silniejszego przywiązania do biurka, ale zwyczajnie służyć pomocą...

bEJUGpGW
styl
highlife
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(0)