Notowania

kuchnia
13.12.2008 10:27

Cienki makaron ze szparagami i małżami

Makaron można podać na wiele sposobów. To szybka i łatwa w przygotowaniu potrawa, a cały sekret tkwi w dodatkach. Jeśli a...

Podziel się
Dodaj komentarz

Makaron można podać na wiele sposobów. To szybka i łatwa w przygotowaniu potrawa, a cały sekret tkwi w dodatkach. Jeśli akurat mamy pod ręką nieco szampana, szparagów i brzoskwiń - możemy zaserwować wyjątkowe nitki makaronowe. Danie idealne na proszony obiad lub elegancką kolację.

Składniki i przygotowanie:

* 500 g szparagów
* 1 łyżka oliwy z limonem
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* 20 ml wywaru ze szparagów
* 1 łyżka oliwy z pestek brzoskwiń
* 1 łyżeczka octu z szampana
* 30 g papryki
* 1 łyżka wędzonej oliwy

Szparagi obieramy, kroimy na cienkie paski. Marynujemy ze wszystkimi składnikami i przyprawiamy. Wszystko skręcamy w kłębek i odstawiamy na bok.

* 80 g gotowanych małży Wenus
* 1 łyżeczka orzeszków Pinii
* 1 łyżeczka listków trybuli

Mieszamy te składniki i dodajemy do marynaty.

* 1 pęczek trybuli
* 100 ml oliwy z pestek brzoskwiń

Wszystko miksujemy i przyprawiamy solą.
Szparagi ustawiamy na talerzu, układamy małże Wenus i lekko polewamy wędzona oliwą. Dekorujemy naszym pesto.

Tagi: kuchnia, styl, lifestyle
komentarze
+1
+1
ważne
smutne
ciekawe
irytujące
Napisz komentarz