Notowania

kuchnia
30.10.2008 11:01

Strasznie wesołe święto

Korespondencja własna z USA

Halloween to święto duchów, pająków i szkieletów, r&...

Podziel się
Dodaj komentarz

*Korespondencja własna z USA *

Halloween to święto duchów, pająków i szkieletów, różnego rodzaju ciastek i ciasteczek oraz ,,smakowitych potworków", które są wynikiem kulinarnych pomysłów Amerykanów. Straszne? Tak, czasem przerażają ,,udekorowane domy", przed którymi ustawiony jest cmentarz do złudzenia przypominający prawdziwy, a gdzieniegdzie spod liści wystaje zakrwawiona ręka lub czaszka. Wśród tych straszydeł biegają dzieci z koszyczkami w kształcie dyni i pukają do drzwi każdego domu. Już z daleka chórem krzyczą tradycyjne: "Trick or Treat" i z radością zabierają przygotowane przez gospodarzy ciasteczka, cukierki czy zabawki w kształcie duchów, pająków i dyni.

Na amerykańskich przedmieściach panuje niepisana umowa, że dzieci nie zatrzymują się przy domach nieudekorowanych halloweenowymi ,,straszydłami". Jest to kraj wielu kultur, wielu narodowości i nie wszyscy bawią się w ten ,,amerykański karnawał". Mimo wszystko mieszkając tutaj, nie sposób oprzeć się tradycji, którą Amerykanie kultywują z ogromnym namaszczeniem, organizując imprezy w szkołach, miejscach pracy i na ulicach. Żadne przyjęcie nie może obyć się bez wyboru najlepszego i najstraszniejszego przebrania. Myślę, że można to święto porównać z naszym polskim karnawałem, bo królują kostiumy, zabawa, śmiech i sąsiedzkie ,,garażowanie" - mieszkańcy osiedli często w równie uroczych kostiumach, spotykają się w garażach. Samochody zaparkowane na osiedlowych uliczkach, a w garażu stoły, krzesełka i oczywiście grill. Halloween to jedno z niewielu świąt, kiedy Amerykanie przyrządzają w domu różnego rodzaju smakołyki i z pełnymi talerzami dołączają do wspólnego biesiadowania.

*Halloweenowe przysmaki *
Na stole królują wszelkiego rodzaju ciasteczka, wypieki z prażonej kukurydzy i ciasta z dyni. Spróbować tu można różnego rodzaju ,,smakowitych potworków" według własnego pomysłu każdej pani domu. Wyśmienicie smakują ziemniaczane duchy, hot dogi w kształcie mumii czy ,,usta potwora" pachnące boczkiem pomidorami i smażoną wołowiną. Na grillu skwierczą typowo amerykańskie steki i trwa zabawa do późnej nocy. Nie jest to jednak koniec święta. W wielu miastach i miasteczkach odbywają się tzw. ,,Pumpkin Festival" czyli dni, w czasie których na ulicach wystawiane są różnego rodzaju stragany z dyniami, najróżniejszych kształtów i kolorów oraz z przysmakami wykonanymi właśnie z dyni. Konfitury dyniowe i tutejszy ,,pumpkin pay" należą do przysmaków, którymi Amerykanie objadają się aż do Święta Dziękczynienia. Myślę, że warto wypróbować choć niektóre z przepisów na halloweenowe przysmaki tak licznie umieszczane we wszelkich regionalnych i ogólnopaństwowych pismach w całych Stanach Zjednoczonych.

Życzę dobrej zabawy w kreowaniu ,,smacznych potworków, duchów i wszelkich przedziwnych żyjątek". SMACZNEGO!

MUMMY DOGS
Składniki:

* 32 dag. mrożonego ciasta francuskiego
* 1/2 kg. cienkich parówek
* musztarda i mak do dekoracji

Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do temperatury 200 C. Z ciasta francuskiego zrób hot dogi, przypominające wyglądem mumie egipskie . Piecz około 15 do 20 minót Na parówce zaznacz musztardą oczy a ziarenkami maku źrenice na wystającej z jednej strony parówce. Smacznego.

MASHED POTATO GHOSTS / ZIEMNIACZANE DUSZKI
Składniki:

* litr mocno ubitych lub przemielonych przez maszynkę ziemniaków
* papier woskowany
* szklanka czarnych oliwek

Wykonanie:
Z ziemiaków wyłożonych na papier woskowany uformuj kształt ducha (na jednego ducha zużywa się około szklanki tłuczonych ziemniaków. Pokrój oliwki w plasterki tworzące okrągłe kształty przeznaczone do zaznaczenia oczu i ust.

MOSTER MOUTHS / USTA POTWORA
Składniki:

* łyżeczka oleju roślinnego
* średnia cebula pokrojona w kostkę
* 4 plasterki pokrojonego w kostkę boczku
* pół kilograma wołowiny
* 2 średnie śliwki
* 2 obrane i pokrojone pomidory
* 4 plasterki pokrojonego w kosteczkę sera żółtego
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/4 łyżeczki pieprzu
* 1/2 paczki (około 18 dużych makaronowych muszelek) ugotowanych i osuszonych.
* do dekoracji: marchewki, oliwki czerwona papryka, ogórki konserwowe oraz ser żółty.

Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 175 stopni C. Nasmaruj tłuszczem naczynie do pieczenia. Rozgrzej olej na wolnym ogniu w rondlu lub garnku, dodaj cebulę i boczek; smaż dopóki cebula nie zrobi się miękka. Dodaj pokrojoną wołowinę i smaż około 5 minut, dopóki mięso nie straci specyficznego lekko różowego koloru. Dodaj pomidory, ser, sól i pieprz. Nałóż farsz do muszelek z makaronu i włóż do przygotowanego wcześniej naczynia służącego do pieczenia.
Pokrój marchewkę w cienkie paseczki. Pokrój oliwki w plasterki i włóż w środek każdego plasterka paseczek marchewki aby powstaly oczy. Pokrój czerwoną paprykę tak, by wyszedł kształt kłów. Pokrój ser w trójkąty - zęby. Pokrój ogórki konserwowe wzdłuż tak by imitowały język.
Wstaw wypełnione farszem muszelki do piekarnika i piecz 3 do 5 minut. Po wyjęciu udekoruj wcześniej przygotowanymi warzywami. Podaj jak najszybciej.

HALLOWEENOWE PIERNICZKI
Składniki:

* 3 szklanki mąki
* 2 łyżki niesłodzonego kakao
* 21/2 łyżeczki imbiru
* 2 łyżeczki cynamonu
* 1/2 łyżki mielonych goździków
* 1/4 łyżki gałki muszkatałowej
* 1 szklanka masła
* 1 szklanka brązowego cukru
* 2 łyżki świeżego imbiru
* 2 łyżeczki sody do pieczenia
* cukier kryształ

Wykonanie:
Przesiej razem mąkę, kakao, przyprawy do średniej miski, dodaj masło, cukier, mielony imbir. Dodaj sodę do pieczenia i wyrób ciasto elektrycznym mikserem lub ręcznie. Uformuj kulę z ciasta i włóż do lodówki na 2 godziny.
Nagrzej piekarnik do 150 stopni C. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość 3 cm. Wykrawaj różne kształty, ułóż na blaszce do pieczenia i włóż do piekarnika. Piecz około 10 do 12 minut.

Foto: Halina Kumor

Tagi: kuchnia, styl, lifestyle
komentarze
+1
+1
ważne
smutne
ciekawe
irytujące
Napisz komentarz