Najpopularniejszy w Polsce portal o finansach i biznesie
Armaniak - zacny poprzednik koniaku

Armaniak - zacny poprzednik koniaku

Ten jasnozłoty winiak o lekko ziołowym posmaku produkuje się w wyjątkowy sposób dla wyjątkowych smakoszy.

Tylko niektóre białe odmiany winogron z rejonu Haut-Armagnac, Tenareze i Bas-Armagnac można poddać destylacji i to tylko zebrane w okresie od października do kwietnia. W przeciwieństwie do koniaku wystarczy tu jednokrotna destylacja. Od niedawna jednak destyluje się go dwukrotnie.

Trzy gwiazdki (***) oznaczają co najmniej jeden rok leżakowania w beczkach; V.S., Selection i de Luxe oznaczają conajmniej trzy lata leżakowania; V.O., V.S.O.P. i Reserve - co najmniej cztery lata; Napoleon, Extra, Vieille Reserve i Hors d'Age - co najmniej pięć lat leżakowania; X.O. - osiem lat leżakowania.

Armaniak to najstarszy europejski trunek otrzymywany drogą destylacji wina. Pierwsze udokumentowane wzmianki o handlu armaniakiem na targu w Saint - Sever pochodzą z roku 1461, czyli niemal 300 lat przed koniakiem. Zmienne prawa rynku powodowały, że w oczekiwaniu na lepsze zyski niektórzy wytwórcy przechowywali swoje rezerwy w dębowych beczkach. Zupełnie nieoczekiwanie okazało się, że tak przechowywany alkohol poprawia swoją jakość, uzyskując głęboki aromat, łagodny smak i piękną złoto-bursztynową barwę.

W przeciwieństwie do podwójnie destylowanego koniaku armaniak destyluje się raz, co decyduje o niższej zawartości alkoholu (ok. 40%) i bogatszym bukiecie. Najstarsza francuska wódka naturalna z winogron Armagnac jest znana od roku 1461, pochodzi z Gascogne w południowo-zachodniej Francji. Z zebranych winogron wyciska się sok w prostych dębowych prasach. Młode wino dojrzewa bez żadnych dodatków, a więc bez cukru i siarki. Gdy przefermentuje, natychmiast poddaje się je destylacji. Ta zaś zostaje zakończona do 30 kwietnia roku następującego po zbiorze.

W przeciwieństwie do koniaku wystarczy tu jednokrotna destylacja. Otrzymany spirytus jest bezbarwny. Ma ostry, niezharmonizowany smak. Przechowuje się go w dębowych beczkach, żeby dojrzał. Czas tego dojrzewania zależy od charakteru destylatu. Alkohol wypłukuje z drewna dębowego niektóre składniki, głównie garbniki. Świeży destylat trafia bowiem zawsze do nowych beczek. Po pewnym czasie przelewany jest do starych beczek, które nie zawierają już zbyt wielu garbników. Po osiągnięciu odpowiedniego stopnia dojrzałości i wzbogaceniu o potrzebne składniki, destylat przenosi się do większych zbiorników, w których nie zmienia się on już w znaczącym stopniu. Armagnac nie składa się z destylatu jednego tylko rocznika, miesza się destylaty różnych roczników w celu osiągnięcia produktu o wysokiej jakości.

Cles Des Ducs *** , Cles Des Ducs VSOP, Cles des Ducs XO kupić można w sklepie Ballantine's w Warszawie, przy ulicy Kruczej 47a.

alkohol, koniak, armaniak
Czytaj także
Polecane galerie